Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

Geheim kamp komt onder smeltijs tevoorschijn

NUUK (ANP) – Wat anno 1959 nog top secret was, komt op korte termijn gewoon onder het smeltijs voor de kust van Groenland vandaan. Het geheime Amerikaanse kamp werd bijna zestig jaar geleden voor de eeuwigheid en als volkomen veilig onder het ijs gebouwd. De onverwachte opwarming van de aarde heeft dat streven inmiddels tenietgedaan.

Camp Century werd tijdens de Koude Oorlog 200 kilometer uit de kust van Groenland gebouwd, toen gebied van bondgenoot Denemarken. Het ondergrondse netwerk werd van energie voorzien door de eerste mobiele, nucleaire generator. Het bevatte 3 kilometer aan tunnels, 8 meter onder het ijs.

Het personeel, zo schrijft The Guardian, bestond uit wetenschappers die alles over ijs, koude en klimaat onderzochten. Ze hadden ondergronds de beschikking over een winkel, laboratoria, een bioscoop en een kapel. Er was ruimte voor tweehonderd soldaten. En die waren er voor maar één doel: de bouw van een lanceerinstallatie die raketten naar vijand Sovjet-Unie kon schieten.

Het project werd in 1966 afgeblazen en bleef tot 1995 een goed bewaard geheim.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: