Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Achterklap

De vijf Schotse whisky regio’s

De zes Schotse whisky regio’s

Als je wilt weten waar Schotse whisky vandaan komt, dan is het goed om te weten dat er in Schotland zes belangrijke regio’s zijn waar whisky wordt gemaakt.

De belangrijkste regio’s

Deze vijf Schotse whisky regio’s zijn Islay, Campbeltown, Speyside, Lowlands en Highlands. Er is eigenlijk ook nog een zesde gebied, maar dit is niet echt een regio. We noemen het The Islands, niet te verwarren met Islay.

Regio bepaalt de smaak

De whisky uit elk van deze gebieden is anders. Dat komt doordat overal de eigenschappen van het mout anders zijn. Ook de manier van destilleren verschilt per Schotse regio.

Daarnaast spelen externe factoren zoals de grondstoffen, productiemethoden en zelfs het klimaat een belangrijke rol in de smaak van deze whisky’s.

Islay

Islay is een klein eiland voor de westkust van Schotland. Je vindt hier sinds de veertiende eeuw veel distilleerderijen. Ierse monniken zouden het maken van whisky op het eiland hebben geïntroduceerd.

Islay whisky destilleerderijen

Op dit moment zijn er maar liefst elf distilleerderijen op Islay te vinden; Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Bruichladdich, Bowmore, Port Charlotte, Gartbreck, Ardbeg, Port Ellen Maltings, Lagavulin en Laphroaig.

Karakteristieke Smaak

De meeste whisky die op dit eiland wordt gemaakt, heeft een pittige en rokerige smaak. Dat komt door het gebruik van turf bij het drogen van het mout. Het eiland is rijk aan veengrond waar turf uit gestoken kan worden.

Turf was vroeger een belangrijke brandstof. De rook van turf geeft het mout een specifieke geur en smaak, en dat proef je terug in de Islay whisky’s.

Lowlands

De naam geeft al aan hoe deze regio in Schotland eruitziet; vooral plat. Geen bergen, maar wel heuvelachtig. De meeste destilleerderijen in Lowlands sloten in de achttiende en negentiende eeuw de deuren.

De smaak van Lowlands whisky

Het gebied heeft veel minder veengrond dan andere Schotse regio’s. Turf wordt hier dan ook vrijwel niet gebruikt bij het maken van whisky. Ook wordt minder zout gebruikt.

De whisky uit deze regio is daardoor wat puurder. Het heeft een mild vurige, en toch vrij zachte smaak.

Toenemend aantal destilleerderijen

De toename van de belangstelling in blended whisky, zorgde ook in de Lowlands voor een opleving van het aantal whisky makers in deze regio.

Destilleerderijen in de Schotse regio Lowlands

Er zijn er inmiddels weer twaalf actief; Glen Flagler, Ailsa Bay, Rosebank, Bladnoch, Auchentoshan, Daftmill, Glenkinchie, Saint Magdalene, Littlemill, Inverleven, Kinclaith en Ladyburn.

Highlands

De Highlands is veruit de grootste whisky producerende regio in Schotland. Door het veelzijdige landschap, verschilt de smaak tussen de verschillende distilleerders enorm.

Verschillende Highlands regio’s

Het gebied is zo groot dat het is verdeeld in vier eigen regio’s; Northern Highlands, Eastern Highlands, Western Highlands en Southern Highlands, ook wel de Midlands genoemd.

Highlands whisky regio in Schotland

Smaak van Highlands whisky

De whiskey uit de Highlands regio is over het algemeen rokerig en zeer rijk. Zeker in vergelijking met het mout van de Lowlands, is er veel meer diversiteit in smaak tussen de verschillende destilleerderijen.
Dit wordt veroorzaakt door de verschillen in het microklimaat. Het bergachtige landschap zorgt voor veel meer verschillende grondstoffen en andere manieren van drogen van de moutkorrels.

Speyside

Deze regio wordt gekenmerkt door de rivier waaraan de regio zijn naam dankt; de Spey. De meeste destilleerders in dit gebied haalt water voor de productie uit deze rivier. Het water zorgt mede voor de mildere smaak.

Geografisch gezien is het nog een deel van de Highlands, wat ook terugkomt in de smaak. De productie van whisky is zo belangrijk in deze regio, dat ze er zelfs een waar whisky festival hebben. Het wordt dan ook het Mekka van de Schotse whisky genoemd.

Spirit of Speyside whisky festival

Milde smaak van Speyside whisky

De eerste keer dat je traditionele Schotse malt wilt drinken, kun je het best voor een whisky uit deze regio kiezen. De smaak is heel rijk en toch relatief mild van smaak. Ideaal om mee te beginnen.

Je vindt er ook meer gecompliceerde smaken terug, maar veel destilleerderijen produceren hier whisky die heel geschikt is voor beginners .

Campbeltown

Eens was Campbeltown de belangrijkste regio waar single malt Scotch werd gemaakt. Op het hoogtepunt waren er maar liefst 34 destilleerders te vinden. Ze maakten fuore in de eerste helft van de negentiende eeuw.

Rond 1850 was nog maar de helft daarvan actief vanwege een crisis. Bovendien hielp de aanhoudend hoge prijs van de sterke drank uit deze regio niet mee.

Toekomst voor Campbeltown

Kort na de eerste wereldoorlog was de interesse in whisky tot een dieptepunt gedaald. Toen ook een verbod op whisky actief werd in de Verenigde Staten, bleef uiteindelijk maar één destilleerderij over in de regio Campbeltown.

Op dit moment zijn er nog maar drie in bedrijf. Twee bedrijven begonnen beide in 1934, het derde maakte pas in 2004 een wederopstanding.

Campbeltown whisky smaak

De regio brengt nu een aantal bijzondere whisky’s voort, waarvan enkele nog doen denken aan het rijke verleden van Campbeltown. Typische smaken als vanille en toffee komen terug in de hedendaagse whisky’s uit dit stukje Schotland.

Zesde regio; the Islands

Eigenlijk zijn er geen vijf, maar zes regio’s in Schotland die bekend staan om hun whisky. The Islands is eigenlijk geen echte regio en het is ook geen aaneengesloten gebied.

Zes eilanden rondom de Highlands

De eilanden Arran, Orkney, Mull, Jura en Skye liggen feitelijk verspreid rondom de Highlands. Het zou daarom een onderdeel van de Highlands genoemd kunnen worden. Omdat het gebied groot genoeg is om een regio te noemen, wordt het door sommigen als zesde regio aangewezen.

Voor ervaren scotch liefhebbers

Echte liefhebbers van Schotse whisky kennen de whisky van de eilanden. Zij kunnen er in het algemeen van genieten. Het is aan te raden om ook eens een whisky in te schenken uit een fles deze Schotse whisky regio is gebotteld.

Continue Reading
Advertisement

More in Achterklap

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top