Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Binnenland

‘Fors meer cocaïne in Eindhoven en Utrecht’

Het cocaïnegebruik in Eindhoven en Utrecht lijkt het afgelopen jaar enorm gestegen te zijn, in Eindhoven met bijna 70 procent en in Utrecht met 100 procent. Een verklaring is nog niet gevonden.

De stijging is met name opvallend, omdat er de laatste jaren een dalende trend was. De prijs van cocaïne daalt, maar of dat een verklaring kan zijn, is niet onderzocht. Dat zegt Pim de Voogt van onderzoeksinstiuut KWR Watercycle Research Institute, betrokken bij jaarlijks onderzoek naar water in Europese steden door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA).

Onderzocht werd het rioolwater. De cocaïneresten die werden gevonden, zijn herkenbaar als afkomstig uit het menselijk lichaam. De stijging kan dus niet door dumpingen komen. Cocaïne wordt ook niet in ons land gemaakt, aldus De Voogt. Dat is een verschil met bijvoorbeeld amfetaminen, waarvan dumpingen in bepaalde delen van ons land het concentraties in het water wel flink verhogen.

Of de constatering representatief is voor ons land, kan ook niet worden gezegd. De Voogt pleit ervoor om het rioolwater overal regelmatig te onderzoeken. Gemeenten kunnen er dan ook hun beleid op afstemmen.

ANP Nieuws

More in Binnenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top