Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Binnenland

Munt uit 1640 voor 160.000 euro verkocht

IJSSELSTEIN (ANP) – Een munt uit 1640 is vrijdag bij een veiling van de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) voor 160.000 euro verkocht. De MPO repte van een nieuw wereldrecord, omdat in Nederland en in het buitenland nooit zoveel geld is neergeteld voor een Nederlandse munt.

De geveilde munt is het enig bekende exemplaar van een zogenaamde ‘portugalozer’. Dat is een gouden dukaat die de stad Deventer in 1640 had geslagen. ,,Voor de aanmunting van dergelijke munten had de Staten-Generaal geen toestemming gegeven”, aldus een woordvoerder van de MPO. ,,Toen werd ontdekt dat deze munten clandestien waren geslagen, werd de productie vrijwel direct verboden. Daarom zijn er maar weinig exemplaren van de munt gemaakt. De MPO kon niet zeggen wie de portugalozer heeft gekocht.

Het vorige recordbedrag dat voor een Nederlandse munt werd betaald, dateert van vorig jaar. Een zilveren gulden uit 1867 werd toen op een veiling afgehamerd op circa 105.000 euro.

Continue Reading
Advertisement

More in Binnenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top