Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Binnenland

Agenten gebruiken stroomstootwapen geregeld

ROTTERDAM (ANP) – Bijna driehonderd agenten die sinds februari de beschikking hebben over een stroomstootwapen, hebben dat wapen tot nu toe 34 keer gebruikt. In nog eens 78 gevallen bleek dreigen met stroom voldoende om een verdachte in te rekenen. De proef met dit wapen duurt tot februari volgend jaar en dan pas worden er conclusies getrokken.

De politie introduceerde de Taser X2 vier maanden geleden bij wijze van proef. Met het stroomstootwapen kunnen agenten gewelddadige verdachten vijf seconden lang verlammen.

De introductie leverde weerstand op, omdat in andere landen doden zouden zijn gevallen bij het gebruik van dit wapen. Onder meer Amnesty International liet zich kritisch uit over de introductie.

Maar volgens de Nederlandse politie houden slachtoffers er hooguit zeer gering letsel aan over. De eerste ervaringen lijken dat beeld te bevestigen, zegt een woordvoerder. ,,Behalve iemand die ongelukkig viel, kon iedereen zelfstandig opstaan.”

More in Binnenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top