Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

Politie neemt criminele marktplaats over

DRIEBERGEN (ANP) – De Nederlandse politie heeft met een internationale gecoördineerde actie de criminele marktplaats Hansa Market overgenomen en onder controle gekregen. Daarmee heeft de Nederlandse politie samen met Europol, de FBI en de DEA zicht gekregen op meer dan duizend drugstransacties per dag.

De Nederlandse politie was leidend in het onderzoek, aldus Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche. Met een druk op een rode knop haalde hij donderdag de criminele marktplaats symbolisch offline.

Eerder maakte de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions het uitschakelen bekend van een andere criminele marktplaats, AlphaBay. De Nederlandse opsporingsautoriteiten benadrukken dat niet is opgetreden als drugskoper of – verkoper, maar dat na de overname is opgetreden als beheerder van de marktplaats. Daardoor kreeg men zicht op de identiteit van kopers en verkopers.

Deze week is onder meer een topverkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast zijn drie anderen aangehouden, maar meer arrestaties zullen volgen. Er zijn circa vijfhonderd kopers in beeld gekomen, onder wie ook kopers voor eigen gebruik. Daarnaast is beslag gelegd op diverse rekeningen met in totaal meer dan 1000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro.

Hansa Market opereerde op het zogenoemde dark web, waar criminelen alleen via speciale software toegang toe hadden voor illegale handel en om af te rekenen, bijvoorbeeld met bitcoins. De politie kon door het uitschakelen van encryptie de namen achterhalen van drugshandelaren.

,,Nederland heeft grote verkopers en die mensen kunnen zich de komende tijd zorgen maken”, aldus landelijk cyberofficier Martijn Engberts van het Openbaar Ministerie donderdagmiddag op een persconferentie in Driebergen. De drugs werden verzonden volgens allerlei creatieve methoden via de post.

Het Team High Tech Crime van de politie zag na de aanhouding van twee Duitse betrokkenen kans om een server in Litouwen over te nemen en in Nederland verder te laten werken, zonder dat de gebruikers dat in de gaten hadden. Sinds 20 juni was de criminele marktplaats onder supervisie in de lucht, donderdag werd hij offline gehaald. Het is de eerste keer dat de politie op deze manier is geïnflitreerd in een criminele, virtuele marktplaats

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: