Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

China hekelt troepenopbouw India aan grens

PEKING (ANP) – China heeft hard uitgehaald naar buurland India vanwege een grensconflict op een strategisch belangrijk hoogland. India is volgens Peking bezig met een troepenopbouw. ,,Dat is zeker niet voor vreedzame doeleinden”, concludeerde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De landen raakten in juni met elkaar in conflict toen, volgens Peking, Indiase militairen op Chinees grondgebied verhinderden dat een weg werd aangelegd op het plateau bij de Indiase deelstaat Sikkim. Dat deed de spanning tussen de landen snel oplopen.

defensie van China

,,Het incident ligt alweer een maand achter ons en India verblijft nog steeds illegaal op Chinees grondgebied”, aldus het Chinese departement donderdag. ,,Het repareert ook wegen in de achterhoede, is voorraden aan het oppotten en verzamelt een groot aantal gewapende manschappen.”

Posities

Honderden militairen uit de twee landen hebben volgens Indiase functionarissen op ongeveer 150 meter afstand van elkaar posities ingenomen op een plateau in het grensgebied. De bronnen zeiden tegen persbureau Reuters dat diplomaten achter de schermen proberen om escalatie van het conflict te voorkomen.

Het plateau mondt uit in de zogeheten Siliguri Corridor, een relatief smalle strook land die het grootste gedeelte van India verbindt met de noordoostelijke deelstaten. Dat maakt de Indiërs huiverig voor de Chinese militaire aanwezigheid in het gebied

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top