Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

‘Vehicle ramming’ populair onder islamitische terroristen en ‘Lone wolves’

Aanslag plegen met een voertuig is simpel en goedkoop

Donderdagmiddag werden de toeristen, uitbaters van restaurantjes en winkels op de Ramblas in Barcelona opgeschrikt door een instormende busje. Het voertuig ploegde voort door het mensenmassa op de 1 kilometer lange La Rambla. Het resultaat: 13 doden en ruim honderd gewonden. Een zwarte dag voor Barcelona. Om zoveel mogelijk doden veroorzaken in drukke gebieden hebben de terroristen en Lone wolves gekozen voor een simpelere methode, namelijk ‘Vehicle ramming’. Het is doel is met een voertuig, wat het dan ook is, een auto, bus of vrachtwagen zoveel mogelijk mensen voor de bumper te krijgen. Na 9/11 in New York is het bijna onmogelijk geworden om een vliegtuig te kapen. De deuren van een cockpit zijn zwaar beveiligd of verhard en de security op vliegvelden zijn nauwkeuriger geworden, waar dan ook ter wereld. Een voertuig met vier wielen stelen of huren is eenvoudiger dan vliegtuig kapen. Dat weten de terroristen en Lone wolves ook. Let op, sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Driss Oukabir pleegt aanslag op de Ramblas

James Field
Op 12 augustus 2017 in Charlottesville boorde twintigjarige James Field uit Ohio zijn auto op demonstranten. Heather Heyer (32 jaar) overleefde de doodslag door de auto niet. Het incident met dodelijk afloop in Charlottesville is een goed voorbeeld van ‘Lone wolf’ actie van. James Field heeft wel nazi sympathieën, maar zijn actie was spontaan en in opwelling gebeurd tijdens de rellen tussen extreem links en rechts. Field is opgepakt en wordt later dit jaar berecht.

Centraal station Amsterdam
op 11 juni 2017 in Amsterdam raakte man vermoedelijk onwel in zijn auto op het plein voor Amsterdam centraal station. De politie benaderde de auto op het plein omdat het voertuig daar niet mocht zijn, opeens ging de auto rijden en kwam tientallen meters verder tot stilstand, onderweg vielen er vier slachtoffers. Diverse mensen spraken over een mogelijk bewuste ‘Vehicle ramming’ met de auto, de politie spreekt dat tegen ondanks vele camera’s op het plein.
Westminster, Londen. Khalid Masood
46 gewonden en 4 vier doden vielen op 22 maart 2017 op Westminster Brug en Bridge Street. Khalid Masood reed met zijn Hyundai Tucson over de stoep van het brug. Na zoveel mogelijk slachtoffers gemaakt hebben, reed hij zijn voertuig tegen de balustrade van het brug. Masood stapte daarna met zijn mes op voetgangers op de brug, waarna een agent Masood doodde. De heldhaftige agent heeft de aanslag niet overleefd.

Aanslag met vrachtwagen op kerstmarkt in Berlijn bij Gedächtniskirche
Op maandag 19 december 2016 koos Anis Amri uit Tunesië kerstmarkt uit als doel om zoveel mogelijk bezoekers te doden. Het was duidelijk dat de aanslag voorbereid was. Amri had daarvoor eerst een Poolse vrachtwagenchauffeur vermoord en diens vrachtwagen gekaapt. Met het voertuig reed Amri zo hard mogelijk op de kerstmarkt af in hoop om zoveel mogelijk gewonden en doden te veroorzaken. Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg twaalf en het aantal gewonden 56. De dader werd een week later in Milaan gedood door de politie. Anis Amri is een islamitische ‘lone wolf’, hij handelde alleen. Maar wel sympathie voor islamitische staat.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel veroorzaakt bloedbad in Nice
14 juli 2016, een Franse nationale feestdag. Toeristen en inwoners van de Franse kuststad keken naar een vuurwerkshow op de boulevard bij het strand. Opeens stormde een vrachtwagen naar de boulevard zigzaggen over de volle breedte om zoveel mogelij mensen te raken, Tijdens de aanslag kwamen zeker 86 mensen om het leven; daarnaast raakten 434 mensen gewond. Een motorrijder heeft geprobeerd Bouhlel tegen te houden, maar hij kwam onder de truck terecht. De Franse politie schoten zoveel mogelijk kogels af op de vrachtwagen, uiteindelijk werd Bouhlel doodgeschoten. De dader, een Tunesiër woonde al jaren in Frankrijk. Men gaat ervan uit dat Bouhlel alles alleen deed, maar er zijn andere verdachten na de aanslag opgepakt.

Jeruzalem
De eerste ‘Vehicle ramming’ ooit was in 2008 in Jeruzalem. Op 22 september 2008 stal een Palestijnse terrorist Mughrabi een BMW veroorzaakte 1 doden en 19 gewonden. Qassem Mughrabi reed met het voertuig op burgers en de militaire politie. Mughrabi werd daarna doodgeschoten door de politie. Onderzoekscentrum Stratfor Global Intelligence stelde daarna vast dat ‘Vehicle ramming’ met auto’s nog moeilijker bestreden kan worden dan bijvoorbeeld rugzakbommen.

Aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn
Op de dag wat feestelijk moest worden voor Koningin Beatrix maar eindigde in de mineur. Op 30 april reed Karst Tates met zijn Suzuki Swift rond 11.50 uur met een grote snelheid naar het kruispunt Loolaan/Jachtlaan in de hoop op de bus waar de Koninklijke familie erin zaten te rammen. Tates reed met hoge snelheid door het publiek en enkele dranghekken. De auto raakte door de botsing zwaar beschadigd en kwam tegen de Naald tot stilstand. De bus met de koninklijke familie werd niet geraakt. Er vielen 8 doden en 10 gewonden. Karst Tates overleed bij de aanslag. Er waren geen andere daders.

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top