Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Achterklap

Tien dingen die nu goedkoper zijn dan tien jaar geleden

Geloof het of niet, maar in 2016 zijn veel producten en diensten goedkoper dan in 2006. Precies wat je portemonnee nodig heeft na al die crisisjaren sinds 2008. Hier zijn tien voorbeelden.

1 Reizen
De een zijn dood is de ander zijn brood, dat spreekwoord gaat ook op voor de vakantiemarkt. Is er crisis in Griekenland, dan gaan de plaatselijke hotels toeristen lokken met stuntprijzen. Een soortgelijke trend doet zich nu voor in Groot-Brittannië. Nadat de bevolking stemde voor een Brexit, heeft de politieke turbulentie gezorgd voor een devaluatie van het Britse pond van tien procent. Met andere woorden: de Euro is nu relatief meer waard en dat maakt een vakantie naar pakweg Londen, Edinburgh of Cardiff goedkoper.

2 Sportscholen
Vroeger kon je beter thuis met een zak aardappelen gaan liften, dan naar de sportschool gaan. In 2006 kostte een maandje sporten bij Health City namelijk gemiddeld 60 euro. Maar de concurrentie in fitnessland heeft gezorgd voor extreme prijsdalingen. Bij Fit for Free is de gemiddelde maandprijs een tientje.

3 Laptops
Laptops zijn niet meer voorbehouden aan zakenmannen die hun vernuftige apparaatje openklappen in het vliegtuig. Door de prijsdaling heeft inmiddels zo ongeveer elke student of scholier een minicomputer. Een decennium geleden hing aan een mid-level laptop een prijskaartje van 760 euro. Inmiddels is de prijs met een kwart gedaald naar 550 euro. En die trend zal onvermijdelijk doorzetten.

4 Telefonie
Dankzij Europese regelgeving zal in 2017 bellen en internetten in het buitenland goedkoper worden. Per 15 juni 2017 mogen providers geen extra kosten opleggen. Dat voordeeltje komt bovenop de gunstige prijsontwikkelingen op de binnenlandse markt. In 2006 betaalde een Nederlandse beller gemiddeld 35 eurocent per minuut (via pre-paid), in 2016 is dat gemiddeld 30 eurocent.

5 Taxi’s
De site van Kortingbox bevat een handig overzicht van dingen die in prijs zijn gedaald. Zoals de infographic van Kortingbox aantoont, is door de komst van de taxidienst Uber de prijs per taxikilometer gedaald van 2,30 naar 2,18 euro.

6 Prijsstunters
In de winkelstraten duiken steeds meer ketens op die de allerlaagste prijs beloven. Tien jaar terug waren er bijvoorbeeld amper twintig vestigingen van Op = Op Voordeelshop, nu zijn er ruim honderd.

7 Hypotheekrente
In tien jaar tijd is de hypotheekrente voor tienjarige leningen gezakt van 4,5 naar drie procent. De vijfjarige rente daalde van tegen de vier naar onder de drie procent.

8 Internetshops
Geen zin om van je luie kont te komen, en vooral: geen zin om te veel te betalen? Dan komen via internetwinkels je wensen uit. Omdat virtuele shops minder kosten maken, kunnen ze lagere prijzen hanteren. Via de app Wish kun je profiteren van ultragoedkope Chinese shops.

9 Zonnepanelen
De prijs per Wattpiek is afgenomen van 4,80 in 2006 naar ver onder de twee euro tegenwoordig.

10 Deflatie
Doei inflatie! Je eurootje was in juli 2016 juist 0,3 procent meer waard dan in juli 2015. Dat heet deflatie en is sinds 2006 niet meer voorgekomen. Sterker nog, het was volgens CBS de eerste keer in dertig jaar.

Continue Reading

More in Achterklap

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: