Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Binnenland

Anne Frank mogelijk toch niet verraden

AMSTERDAM – Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. Mogelijk heeft fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld bij de inval. De stichting heeft de resultaten van het onderzoek vrijdagavond bekendgemaakt.

Centraal stond de vraag op grond van welke informatie de Duitsers het pand aan de Prinsengracht binnenvielen en waarom precies daar. Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen achter de boekenkast met daarachter toegangsdeur in het Achterhuis zijn verraden.

Misschien zocht de Duitse staatsinlichtingendienst in het pand illegale arbeiders of bonnen en kwamen de agenten toen pas op het spoor van Anne Frank en de zeven andere onderduikers.

Geen resultaat

,,Verraad als uitgangspunt leverde ondanks tientallen jaren onderzoek geen resultaat op”, aldus directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting. ,,Ons onderzoek weerlegt de mogelijkheid van verraad niet, maar laat zien dat ook andere scenario’s in ogenschouw genomen moeten worden.” Hij hoopt dat andere onderzoekers nu redenen zien om nieuwe sporen te volgen.

In februari 1945, een halfjaar na de inval en maar kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, stierf Anne -vijftien jaar oud- in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat ze in haar onderduiktijd had geschreven, werd later in vele talen vertaald en wereldberoemd.

ANP Nieuws

Continue Reading
Advertisement

More in Binnenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top