Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Sport

Hoe vaak pakt de winterkampioen ook de titel?

Feyenoord zal de winterstop in gaan als koploper van de Eredivisie en verdient daarmee de officieuze titel van winterkampioen. Maar wat is die status waard? Oftewel: hoe vaak grijpt de winterkampioen een paar maanden later in de lente ook daadwerkelijk de landstitel?

Berucht zijn de inhaalraces van Ajax in de jaren dat Frank de Boer daar nog de trainer was. In het seizoen 2010-2011, toen De Boer debuteerde als trainer van de Amsterdammers, stond Ajax in de winterstop zes punten achter op PSV en vijf op FC Twente.

De Boer trad pas aan in januari 2011 maar wist het gat te repareren en de kampioensschaal te grijpen. Het seizoen daarna maakte Ajax na de winterstop zelfs een achterstand van acht punten op PSV goed. En weer een jaar later werden in de tweede helft van de competitie een nadelige marge van drie op PSV gefikst.

Kortom: na zeventien van de 34 speelronden de meeste punten hebben, is uiteraard geen garantie voor een uiteindelijk kampioenschap. Zelfs niet als het gat redelijk groot is. Maar als een club halverwege de Eredivisie bovenaan de stand prijkt, dan is dat natuurlijk niet zomaar per toeval zo. Kennelijk is de juiste mix gevonden van basiself, tactiek, fysieke voorbereiding en mentaliteit. De winterkampioen zal ook bij bookmakers de titelfavoriet zijn; bekijk de website van Betway voor de huidige noteringen.

PSV
Eindhoven” (CC BY 2.0) by Metro Centric

In de afgelopen 21 jaargangen van de Eredivisie is het vijf keer gebeurd, dat de winterkampioen faalde om zijn leidende positie over de eindstreep te trekken. Opvallend is dat vier van die vijf keren in de afgelopen zes jaar plaatsvonden. Driemaal flikte Ajax dat dus, terwijl diezelfde club juist vorig jaar zijn winterkampioenschap niet benutte. Op de laatste speeldag floepte PSV namelijk langs Ajax. Tussen 1995 en 2010 gebeurde het alleen in 2001, toen Feyenoord halverwege de lijst aanvoerde, maar daarna de titel aan PSV moest laten.

In de winterstop worden er trainingskampen in zonnigere landen belegd. Ondertussen trekken de penningmeesters van clubs de knip open om nieuwe spelers aan te trekken. Alhoewel de kas bij Ajax veel ruimer gevuld is dan bij Feyenoord, hoeven we aan beide kanten weinig vuurwerk te verwachten. Het zal na de winterstop vooral aankomen op de breedte van de huidige selecties. En PSV zal ook proberen aan te haken. Ajax heeft nog Europese verplichtingen, Feyenoord en PSV zijn klaar in Europa.

Winterkampioenen hebben het in de afgelopen jaren dus lastig in de competitie. Maar in het bekertoernooi is dat al veel langer zo. In 2002 wist de winterkampioen (Ajax) ook de KNVB beker te winnen. Feyenoord slaagde er in 1965 als eerste in, om als winterkampioen een paar maandjes later de fans alvast blij te maken met de nationale beker. In totaal is die combinatie vijftien keer voorgekomen.

Sport is onvoorspelbaar en dat is voor velen ook de reden om het te blijven volgen. En vorig jaar kwam Feyenoord na de winterstop uit de startblokken met een inktzwarte reeks van nederlagen. We zullen zien of de status als Winterkampioen de Rotterdammers meer geluk geeft.

More in Sport

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: