Binnenland
Niet alle partijen meer in commissie stiekem
DEN HAAG (ANP) – Kleine fracties in de Tweede Kamer moeten niet langer deel uitmaken van de commissie waarin het kabinet de Tweede Kamer informeert over het werk van de inlichtingendiensten. Deze zogenoemde ‘commissie stiekem’ moet een stuk kleiner worden om de kans op lekken te verminderen, vindt een grote meerderheid van de Kamer. De Kamer past daarom de eigen huisregels aan.
De nieuwe, kleine commissie zou ook veel flexibeler zijn dan het grote gezelschap waarmee het kabinet nu steeds moet spreken, hopen de grote en het gros van de kleine partijen. Over de commissie zijn al langer klachten. Begin dit jaar onderzocht een groep Kamerleden in opdracht van de Tweede Kamer vruchteloos welk commissielid er uit de school was geklapt over de Nederlandse samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Als een nieuwgekozen Tweede Kamer de nu voorgestelde vijf fractievoorzitters toch te weinig vindt, kan zij volgens de nieuwe regels besluiten er een of twee extra een plaatsje te gunnen. Dat zou bijvoorbeeld verstandig kunnen zijn als de vijf grootste fracties alle deelnemen aan de regeringscoalitie, of als alle vijf hun voorzitters weinig vertrouwd zijn met het inlichtingenwerk.
Handtekeningen
Nu hebben, op na de verkiezingen afgesplitste Kamerleden na, nog alle fracties die dat willen een vertegenwoordiger in de strikt besloten commissie. Tot 2004 was dat privilege alleen voor de vier grootste fracties weggelegd.
Onder het voorstel voor de hervorming van de commissie ontbreken de handtekeningen van afgesplitste Kamerleden als Louis Bontes en Joram van Klaveren en Norbert Klein. Zij eisten eerder juist toegang tot de commissie. De Partij voor de Dieren liet eerder weten helemaal van het besloten overleg af te willen.