Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Buitenland

Trump vindt nieuwe Air Force One te duur

WASHINGTON – Donald Trump vindt dat de bestelling van een nieuw dienstvliegtuig, Air Force One, moet worden geschrapt. De kosten van de Boeing zijn veel te hoog, foeterde de volgende president van de Verenigde Staten dinsdag eerst op Twitter en vervolgens tegenover journalisten in de hal van zijn Trump Tower in New York.

,,Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One voor de toekomstige presidenten, maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar!” aldus Trump. ,,Schrap die order.”

Trumps opmerkingen wekten de nodige verbazing. In de eerste plaats bij Boeing, omdat het bedrijf de opdracht voor de bouw zelf nog niet binnen heeft. Wel is Boeing betrokken bij het ontwerp voor Air Force One. Het huidige contract is volgens de vliegtuigbouwer 170 miljoen dollar waard. De planning is dat het nieuwe Air Force One – en een identiek reservetoestel – in 2024 in gebruik worden genomen.

Duister

Ook een woordvoerder van het Witte Huis tastte in het duister. ,,Sommige cijfers die zijn genoemd lijken niet de aard van de financiële overeenkomst tussen Boeing en het ministerie van Defensie te weerspiegelen, zullen we maar zeggen”, aldus de zegsman.

Hoewel het nieuwe Air Force One zelfs op de tekentafel nog niet af is, zijn Trumps zorgen over de hoge kosten niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een kritisch rapport van de Amerikaanse rekenkamer schatte de kosten in maart op 3,2 miljard dollar. Het budget van 2,9 miljard zou dus bij voorbaat al zijn overschreden.

Republikein Trump gebruikt zelf momenteel zijn eigen toestel – een Boeing 757 – om door het land en de wereld te reizen. Dat vliegtuig werd tijdens zijn verkiezingscampagne Trump Force One genoemd.

ANP Nieuws

More in Buitenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: