Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Achterklap

Waar komt de naam geiser vandaan?

IJsland is het land van de geisers. Hier komt de naam dan ook vandaan. In het geometrisch zeer actieve gebied Haukadalur, vind je de geiser genaamd Geysir. Deze naam is afgeleid van het IJslandse woord að gjósa. De vertaling hiervan is borrelen of spuiten, zoals de geisers doen. De Geyser heeft een diameter van 14 meter met in het midden een wateroppervlak van ongeveer 3 meter. Wanneer de geiser niet actief is zie je simpelweg een gat met warm water. Wordt de Geysir actief dan spuit hij met een enorme druk het water omhoog. Dit geeft een enorm indrukwekkend beeld. Dit is dan ook een bezienswaardigheid die bijna geen enkele toerist overslaat in IJsland.

Geisers en warmwaterbronnen
De Geyser ligt in een bijzonder gebied. Op slechts enkele meters afstand ligt ook de Stokkur, een andere geiser welke nog actief is. De Stokkur is nog actiever dan de Geysir, deze spuit nog om de paar minuten. Hierbij haalt het water een hoogte van zeker 30 meter. Daarnaast zijn er in de omgeving veel warmwaterbronnen. Verscheidene warmwaterbronnen in de omgeving waren vroeger ook actieve geisers. De omgeving is indrukwekkend en zeker een bezoek waard. De kan de geisers en warmwaterbronnen vrij bezoeken. Uiteraard zijn er wel onderhoudskosten en wordt een kleine vrijwillige bijdrage wel op prijs gesteld.

Continue Reading
Advertisement

More in Achterklap

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: