Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

‘Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas’

DEN HAAG (ANP) – Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben in de Rijkskas terecht. Banken en verzekeraars mogen het geld nu houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Dat aantal neemt gestaag toe: ging het in 2015 om 731 zaken, vorig jaar waren het er 816. Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro’s.

Een onbeheerde nalatenschap wordt soms afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf, zei een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van een bericht zaterdag in het AD.

Volksbank

Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden altijd gaan aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hij roept financiële instellingen op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank. Dat moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank vroeg het vastgoedbedrijf eerder dit jaar om onbeheerde nalatenschappen namens de overheid te beheren.

Wanneer onduidelijk is of zich misschien niet toch iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas. Daar blijft het twintig jaar beschikbaar voor rechthebbenden. Vorig jaar kwamen 278 nalatenschappen via het Rijksvastgoedbedrijf in die kas terecht, samen goed voor 545.000 euro.

Onderzoek

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) doet zelf onderzoek naar slapende tegoeden. ,,Als iemand wil weten of de overledene nog ergens een onbekende bank- of spaarrekening heeft, doen we een rondje langs onze leden, dat zijn vrijwel alle banken in Nederland”, aldus een woordvoerder. ,,Vinden we een rekening dan brengen we de bank en de mogelijke erfgenaam met elkaar in contact.” De NVB is volgens hem nog niet officieel op de hoogte gebracht van de plannen van Plasterk. ,,Als dat komt, zullen we het met onze leden bespreken.”

Het Verbond van Verzekeraars voelt meer voor een andere aanpak. ,,De problemen die financiële instellingen ondervinden om rechthebbenden op te sporen, zouden grotendeels opgelost worden als de gemeentelijke basisadminstratie kon worden geraadpleegd. Verzoeken daartoe zijn tot nu toe echter niet gehonoreerd.” De verzekeraars zien liever dat tegoeden worden uitgekeerd aan rechthebbenden en niet worden overgemaakt naar de staatskas om daar beheerd te worden.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: