Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

Drugshandel darkweb gedaald na politieactie

DEN HAAG (ANP) – Drugshandelaren die actief zijn op darkwebmarktplaatsen hebben flinke klappen opgelopen door Operation Bayonet, eerder dit jaar. Daarbij haalden de Nederlandse politie en de FBI de criminele marktplaatsen Alphabay Market en Hansa Market uit de lucht.

Dat stelt TNO in een onderzoek naar het effect van Operation Bayonet. Bij vorige acties was er vaak een waterbedeffect, waarbij drugshandelaren snel uitweken naar andere marktplaatsen. Dat is nu ook wel het geval, maar veel minder, zegt TNO die onderzoek heeft gedaan naar Dream Market, dat nu de belangrijkste marktplaats is.

TNO heeft geen zicht op de daling van de drugshandel door het sluiten van de marktplaatsen. Wel ziet TNO dat het aantal aanbieders op Dream Market nog achterblijft bij dat van bijvoorbeeld Hansa Market.

Hansa Market

Hansa Market heeft enige tijd onder controle gestaan van de Nederlandse politie. Die kon daardoor gegevens over duizenden gebruikers en aanbieders verzamelen. In de maand tijd dat Hansa onder controle stond, waren er 50.000 transacties, grotendeels voor soft- en harddrugs.

,,Aanbieders op de neergehaalde sites AlphaBay en Hansa Market blijken echter niet zomaar te zijn verhuisd naar Dream Market, zoals na eerdere acties vaak werd geconstateerd. Veel namen voorzorgsmaatregelen zoals het veranderen van hun gebruikersnaam en/of PGP-sleutel”, schetst een woordvoerder van TNO.

Veel aanbieders zijn volledig opnieuw begonnen en verloren daarmee in één klap hun trackrecord, reputatie en klantenkring, zegt TNO. ,,Het is te vergelijken met een sterrenrestaurant dat ineens naam, locatie, website en telefoonnummer verandert: klandizie zal uitblijven totdat er een nieuwe reputatie is opgebouwd.”

Afbeelding via Pixabay.

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: