Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Achterklap

In Engeland vieren ze aanstaande zondag Guy Fawkes Night

Guy Fawkes Wie de film V for Vendatta heeft gezien, heeft al een enig idee wie Guy Fawkes is. Guy Fawkes, ook wel Guido Fawkes (1570-1606) genoemd was een Engels militair. Fawkes werd berucht vanwege zijn rol in complot om toenmalige koning Jacobus te onderwerpen en zijn jacht op de schotse Adel in Londen. Guy Fawkes kende zijn jeugd in Engelse plaats York, later ging hij in dienst bij het leger. Daar deed Fawkes zijn kennis op in explosieven maken. Een tijdje was Fawkes een gezworen vijand van de Hollanders van de Zeventien Provinciën, tijdens de tachtigjarige oorlog diende Fawkes het Spaanse rijk.

Scene uit de film V for Vendetta met befaamde speech.

Zondag 5 november Guy Fawkes Day
Ieder jaar op 5 november viert men in Engeland met vuurwerk tijdens Guy Fawkes Night. De Engelsen vieren deze dag de verijdeling van complot met buskruit. Guy Fawkes en z’n kompanen waren van plan om het Britse parlement op te blazen, maar het complot mislukte. Fawkes en co werden gepakt.

Executie
Fawkes werd voor zijn executie gevraagd waarom hij de koning wou vermoorden, hij zei alleen een opdracht voor de Paus in het Vaticaan uitvoerde. Fawkes werd veroordeeld voor een gruwelijk einde met hangen, trekken en vierendelen, maar de man had daar geen zin in sprong van de galg waarna hij z’n nek brak.

Guy Fawkesmasker wordt tegenwoordig veel gebruikt in protesten tegen een regering van een land. Sinds de film V for Vendetta gebruikt demonstranten het masker tegen politici, banken en financiële instellingen. De maskers verbergen de identiteit van de deelnemers en tonen hun betrokkenheid bij een gemeenschappelijk doel.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Achterklap

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: