Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

Nederlandse ambassade wijst Trump op fout

WASHINGTON (ANP) – De Nederlandse ambassade in Washington heeft woensdag negatief gereageerd op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump stuurde een bericht door van een Nederlandse video van een mishandeling, waarbij werd vermeld dat de dader een ,,moslimmigrant” was. Dat is niet waar. ,,Feiten doen er toe. De dader van deze handeling is geboren en getogen in Nederland. Hij is gestraft volgens de Nederlandse wet”, is te lezen in een tweet van de ambassade.

Het Openbaar Ministerie (OM) van Noord-Holland meldde woensdag ook al in het Nederlands en het Engels dat de minderjarige verdachte uit het filmpje ,,in Nederland is geboren en getogen”. De Noord-Hollandse jongen heeft een straf gekregen via bureau Halt, dat straffen voor jongeren afhandelt. Justitie besloot zelf enkele feiten over de zaak te twitteren, nadat uit binnen- en buitenland veel vragen van journalisten waren binnengekomen.

Het bericht dat de Amerikaanse president retweette kwam van Jayda Fransen, een leidster van het extreemrechtse Britain First. ,,Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar”, luidde haar bijschrift.

Dumpert

GeenStijl wees er al snel op dat deze lezing niet klopte. Het filmpje verscheen eerder dit jaar op Dumpert, het videoplatform van de site. Naar aanleiding van de beelden hield de politie in mei twee zestienjarige jongeren aan in de gemeente Edam-Volendam en in Monnickendam, van wie er later dus een is bestraft voor de mishandeling.

De politie meldde de arrestaties destijds in een persbericht. Daarin stond ook geen woord over afkomst of religie van de jonge verdachten.

Trump deelde woensdag meer berichten met video’s van gewelddadigheden die Jayda Fransen toeschreef aan moslims.

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: