Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Achterklap

Schotse whisky

Schotse whisky wordt wereldwijd gezien als de meest populaire sterke drank. De drank moet wel echt in Schotland gemaakt zijn, anders mag het de naam eigenlijk niet dragen. Het land ademt het gevoel van de whisky al honderden jaren.

Whisky; het Schotse levenswater

Echte Scotch wordt gezien als een edele drank. Het brengt het beste van Moeder Natuur samen. Niet voor niets betekent whisky, in een oud Schots-Gaelisch dialect; levenswater. Schotland herbergt veel van de natuurlijke bronnen die nodig zijn voor het maken van whisky, met de voor Schotse whisky kenmerkende smaak.

Ontwikkeling van whisky

Zo is Schotland rijk aan veengrond, en dus turf, en je vindt er eindeloze velden met tarwe en gerst. Het is de perfecte plaats om deze drank te maken. Het is ook niet verwonderlijk dat in Schotland de fijne kunst van het destilleren van whisky al generaties lang wordt doorgegeven.

Bij elke stap wordt de kennis doorgegeven en vergroot. Onder meer het destilleren is daardoor steeds verder verfijnd. In het jaar 1831 werd bijvoorbeeld voor het eerst een distilleerketel gebruikt bij het maken van whisky.

Doorlopende verbetering van de productie

In Schotland is altijd veel aandacht besteed aan het verbeteren van het rijpen van het graan en het gisten van het moutbeslag. Dankzij die ontwikkeling is de kwaliteit van whisky uit Schotland nu zo hoog.


Lees ook over: De vijf Schotse whisky regio`s

Wat is whisky

Whisky is een sterke drank die wordt gemaakt van een beslag van graan of mout. Door gist toe te voegen aan het beslag, worden de suikers omgezet in alcohol. De vloeistof die daarbij ontstaat, bestaat voor 7 tot 8 procent uit alcohol.

Na destillatie houd je een smaakvolle, sterke drank over met een alcoholpercentage tussen 40 en 65 procent.

Voorbereiden van ingrediënten

Allereerst wordt gerst vochtig gemaakt, waardoor het zal ontkiemen. Het wordt vanaf dan mout genoemd. De moutkorrels worden vervolgens gedroogd. Tijdens het drogen, vindt al een belangrijke stap plaats. Hier wordt in belangrijke mate de smaak van de whisky bepaald.

Als het drogen plaatsvindt met open vuur, dan kan voor het vuur voor een deel turf gebruikt worden. Vandaar dat de veengronden in Schotland zo belangrijk zijn. De aanwezigheid, of juist het ontbreken van turf bij het drogen van mout, geeft whisky een heel kenmerkende smaak.

Moutbeslag maken en gisten

De moutkorrels worden vervolgens fijngemalen en vermengd met water. Het zetmeel in het beslag zal na verloop van tijd worden omgezet in suikers. Die suikers worden met het toevoegen van gist omgezet in alcohol.

Heel sterk is dat mengel dan nog niet. Het is net iets hoger dan het alcoholpercentage van bier, rond 7 procent.

Distilleren van whisky

Bij de laatste stap in het productieproces, de distillatie van whisky, wordt het mengsel verwarmd. Daarbij blijven afvalstoffen achter en worden weggespoeld. Damp met een hoger alcoholpercentage, ongeveer 65 procent, wordt gecondenseerd en als vocht opgevangen.

Rijpingsproces whisky

Dit vocht wordt vervolgens bewaard in eikenhouten vaten, waarin het zal rijpen. De duur van het rijpen is vooraf bepaald. Volgens Engelse wetgeving is de minimale rijping drie jaar en een dag. De meeste whisky rijpt echter veel langer.

Scotch Whisky Regulations 2009 (PDF)

Hoe langer het rijpen duurt, hoe ouder de whisky wordt genoemd. Als de rijping heeft plaatsgevonden, wordt de whisky gebotteld. Het kan dan verkocht en gedronken worden. Hoe ouder de whisky, hoe beter de smaak over het algemeen wordt beoordeeld.

Dure whisky

Goede whisky kan wel 30 jaar rijpen. De prijs van whisky gaat dan ook omhoog naar mate het rijpen langer heeft geduurd. Fijne whisky kan duizenden euro’s waard zijn.

In 2010 werd bijvoorbeeld een flesje oude whisky van destilleerder Macallan verkocht. De whisky was toen 64 jaar oud. Op een veilig voor een goed doel bracht het toen 460.000 dollar op. Meer info over deze bijzondere whisky is op de website te vinden:The Macallan in Lalique

Continue Reading
Advertisement

More in Achterklap

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: