Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Binnenland

Amsterdam krijgt vondelingenkamer

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam krijgt volgend jaar een zogeheten vondelingenkamer, waar vrouwen in nood anoniem hun baby kunnen achterlaten. Op dit moment zijn er al zes plaatsen met een dergelijke voorziening.

De vondelingenkamer komt in een particuliere woning in Amsterdam Zuidoost, zo bevestigt de initiatiefnemer van Stichting Beschermde Wieg berichtgeving van AT5. Uit angst dat wanhopige moeders nu al van die opvang gebruik willen maken, wil de stichting het exacte adres nog niet vertellen. Stichting Beschermde Wieg heeft al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Oudenbosch, Papendrecht, Rotterdam en Zwolle.

De dit jaar geopende vondelingenkamer in Zwolle was de eerste die in een ziekenhuis is gevestigd. Het gaat om het Isala Ziekenhuis. In de overige gevallen gaat het om particuliere adressen. In april van dit jaar werd zo’n kamer voor het eerst gebruikt. Een jonge vrouw droeg haar net geboren kind over aan de vrijwilligers in Groningen.

Celstraf

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Volgens de stichting is er ook in de hoofdstad dringend behoefte aan een vondelingenkamer. In 2014 werd er in Amsterdam een nog levende baby in een vuilcontainer gevonden. Justitie heeft de ouders van het meisje, dat werd ondergebracht in een pleeggezin, nog niet kunnen achterhalen. Begin juni werd een dode baby gevonden bij de Sloterplas. Het lichaam van het vermoedelijk pasgeboren kind, lag in een sporttas.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Binnenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top
%d bloggers liken dit: