Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Buitenland

Parlement China telt meer dan 100 miljardairs

SHANGHAI – Parlementslid zijn in China is een lucratieve baan. Meer dan honderd functionarissen hebben ieder omgerekend meer dan een miljard euro op hun rekening staan.

De leden van het Chinese volkscongres en het adviesorgaan van de regering, bijna allemaal van origine zakenlieden, zagen hun vermogens de afgelopen vier jaar met 13 procent per jaar toenemen, zo blijkt uit het jaarlijkse Huran-rapport, dat de verdeling van rijkdom in China onderzoekt.

In totaal zijn de parlementsleden goed voor zo’n 3,5 biljoen yuan (483 miljard euro). Dat is meer dan het bruto nationaal product van België. Sinds het aantreden van president Xi Jinping in 2013 is het vermogen van parlementsleden en leden van het adviesorgaan van de Chinese regering veel sneller gestegen dan de Chinese economie, die gemiddeld met 7 procent per jaar steeg.

De Chinese machthebbers maken graag gebruik van de diensten van hun rijke landgenoten. Volgens Rupert Hoogewerf, oprichter van het Hurun Report is de belangrijkste reden dat de rijkste inwoners loyaal zijn aan de staat.

More in Buitenland

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top