Connect with us
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuws

Kerncentrales ‘zeer kwetsbaar’ bij aanval

BRUSSEL (ANP) – De waterbassins waarin radioactieve brandstofstaven worden gekoeld bij kerncentrales in Frankrijk en België zijn ,,bijzonder kwetsbaar’’ bij een aanval of vliegtuigcrash. Dat staat in een rapport van Greenpeace Frankrijk, dat zeven deskundigen de risico’s in kaart liet brengen.

De koelbekkens voor de tijdelijke opslag van splijtstof bevinden zich buiten de reactorbunkers en zijn volgens de milieuorganisatie ,,zeer slecht beschermd’’. Na de aanslagen van 11 september 2011 en de recentere aanslagen in Frankrijk en België kan een moedwillige aanval niet langer worden uitgesloten, aldus Greenpeace.

Een bekken bevat enkele honderden tonnen kernbrandstof, twee tot drie keer meer dan een reactor. Als het koelwater wegloopt, komen de brandstofstaven bloot te liggen en lopen de temperatuur en straling op. Dat kan leiden tot een kernramp waarbij veel radioactiviteit vrijkomt en miljoenen mensen worden getroffen. ,,De impact zou veel groter zijn dan die van de zwaarst denkbare ongevallen met een reactorkern.”

Burger niet in gevaar brengen

De organisatie roept de autoriteiten in beide landen en de uitbaters op ,,de burger niet langer in gevaar te brengen’’. Greenpeace maakt het rapport vanwege de ,,gevoelige details” niet openbaar.

Exploitant Engie Electrabel liet in een reactie weten dat de situatie bij de Belgische centrales grondig is geanalyseerd, onder toezicht van de onafhankelijke nucleaire waakhond FANC. ,,De impact van vliegtuigcrashes en andere projectielen is toen grondig bestudeerd en alle maatregelen zijn genomen om de veiligheid onder alle omstandigheden te garanderen”, aldus het energiebedrijf.

Continue Reading
Advertisement

More in Nieuws

Advertisement

Trending op Nieuws.org

Advertisement
To Top